Ostkaka med keso

Recept på "falsk" ostkaka som man gör med keso till skillnad från äkta ostkaka då man använder ostlöpe och mjölk för att själv tillverka sin ostmassa. En mycket god och ganska nyttig efterrätt (mycket protein och lite socker och mjöl)! Denna ostkaka är väldigt enkel och arbetsinsatsen är liten men den tar drygt en timma i ugnen så lite måste man planera. Smaken är mycket god men inte riktigt lika god som äkta ostkaka.
ostkaka med keso
Tid: 20 minuters jobb + 70 minuter i ugnen
8 portioner

Ingredienser:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 70 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform som rymmer ca 1 ½ liter, eller ta två mindre formar. Smörj med smör, ett tips är att använda slickepott så går det enkelt.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Vispa ägg och socker.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  3. Mal sötmandel och ev. bittermandel i en mandelkvarn.

    instruktion steg 3.1 ostkaka med keso
    Sötmandel och bittermandel.
    mald mandel
    Mald mandel.
  4. Vispa ner den malda mandeln och vetemjölet.

    vetemjöl och mald mandel
    Vetemjöl och mald mandel.
    smeten ihopvispad
    Smeten ihopvispad.
  5. Tillsätt mjölk och keso och vispa ihop.

    • 3 dl mjölk
      • eller  grädde av valfri fetthalt (eller en blandning av mjölk och grädde)
    • 500 g keso
    mjölk, keso tillsatt
    Mjölk, keso tillsatt.
    ostkakesmeten klar
    Ostkakesmeten klar.
  6. Häll smeten i formen.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 1 timme och 10 min.

    instruktion steg 7 ostkaka med keso
    Grädda i ugnen.
  8. Låt den färdiggräddade ostkakan svalna och servera ljummen med färska bär eller sylt och vispad grädde.

    instruktion steg 8 ostkaka med keso
    Färdiggräddad ostkaka.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (138 g): 181 kalorier, 14 g kolhydrater, 8 g fett, 12 g protein, 0 g fibrer

GI Tips

Ta lite mindre socker, ca 4 msk. Servera med färska bär och grädde utan socker.

LCHF Tips

Se recept på Ostkaka LCHF.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp, hållbarhet ca 4-6 dagar. Ostkakan kan också frysas ca 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av marcus
Blev god enligt receptet även enligt dessa förändringar:

4 matskedar rörsocker och 1 matsked Muscovadosocker

1/3 dl mjöl och 2 matskedar mannagryn

3 dl opastöriserad mjölk 4% fetthalt

godare med grädde o sylt till än att lägga i grädde direkt om man nu vill ha gräddsmak enligt min åsikt och blev riktigt lyckat med mannagryn chansningen gav en ny karaktär =)
Skrivet av Christina Aspegren
Jag har en son som är hyperallergisk mot nötter och mandel, men det går lika bra att göra ostkakan utan mandel.
Smakar faktiskt lika bra!!
Skrivet av Anitaballazs
Skicka mera recept tex ostkaka
Skrivet av Miriam
Hej,
Tack för många bra recept på sajt! När det gäller detta recept tycker jag personligen att det är lättare att mixa mandeln med lite av mjölken (att låta den dra lite först gör det ännu lättare/lenare). Mandel kan ju annars vara lite svårmixad och klibba ihop ibland.
Skrivet av Annika
Hej och tack för receptet. Jag ändrade dock lite, och i mitt tycke blev den ännu godare. Jag skallade mandeln och grovhackade den i stället för att mala (finns ocksa färdig grovhackad att köpa). Gillar lite tuggmotstand, även om den inte blir som klassisk ostkaka.

För övrigt gillar jag din receptsajt, och har sparat ner manga favoriter som jag lagar med jämna mellanrum.

Med vänlig hälsning
Annika

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest