200 °C i mitten av ugnen i ca 5 minuter med över- och undervärme
175 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med varmluftsfunktion
Baka havreflarn så här:
Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.
Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.
Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.
Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.
Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.
Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.
1. Smält smöret. 2. När smöret smält, ta av kastrullen från plattan. 3. Tillsätt alla övriga ingredienser.4. Rör till en jämn smet. 5. Klicka ut ca en halv matsked smet per kaka och tänk på att ha gått om plats mellan kakorna för de flyter ut i ugnen. 6. De färdiga havreflarnen.
Näringsvärde per kaka (13 g): 57 kcal, 7 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer
Serveringstips
Doppa ena halvan i smält blockchoklad. Eller: Lägg samman ej böjda flarn två och två med smält blockchoklad eller smörkräm emellan. Servera med glass eller vispad grädde. Själv har jag serverat dem doppade i choklad tillsammans med jordgubbsglass, se länk till recept och bild nedan.
Tips & tricks
Tänk på att använda bakplåtspapper av god kvalitet. Om havreflarnen fastnar, prova att pensla med kallt vatten på undersidan av bakplåtspappret.
Hållbarhet och förvaring
Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de. Havreflarnen går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Emilia
Receptet fungerar inte. De smälter inte ut i ugnen, så det blir inte flarn och de tar längre tid att bli klara.
️ Skrivet av Jessica
Mycket goda och knäckiga flarn som är goda både till fika och glass!
️ Skrivet av Gunilla
Jättebra att du skriver grader över/undervärme och grader varmluftsugn.
Ibland vet man inte om de menar vanlig ugn eller varmluftsugn i recepten.
️ Skrivet av Marita
Bästa receptet! Jag har aldrig tidigare fått så spröda och knäckiga flarn!
️ Skrivet av Stina
Gott
️ Skrivet av Ulla
Så enkla att göra och de blev jättegoda🤗
️ Skrivet av Christer Bergh
Hjättebra sida har bakat mycket härifrån men min fråga är varför mina havreflarn blir för tunna skulle vilja få dom lite tjockare kan det bero på att jag använder flytande margarin.Vänliga hälsningar Christer älskar din sida.Försöker igen om du inte har haft tid.
️ Skrivet av Christer Bergh
Hjättebra sida har bakat mycket härifrån men min fråga är varför mina havreflarn blir för tunna skulle vilja få dom lite tjockare kan det bero på att jag använder flytande margarin.Vänliga hälsningar Christer älskar din sida.
️ Skrivet av Esther
Jättegoda kakor! En fråga: går det att använda rågflingor istället?
️ Skrivet av Esther
Jättebra och goda kakor! En fråga: kan man ha dem i frys och om ja hur länge?
️ Skrivet av Mid
Jättefint o enkelt recept. Jag tillför lite mandelmjöl och även kakaopulver denna gång. Vet inte hur det blir för de är fortfarande inne i ugnen. 13 minuter totalt. Mer Som kakor. Kanske mer smör för att de ska smälta ut?
️ Skrivet av Maria Gutebring.se
Geniala havreflarn! Superenkla och inget kladd. Inte ett enda
gick sönder! men då lät jag dem sätta sig innan jag lossade försiktigt från plåten ca 10-15 minuter. Passar bäst att göra enkel sats jag fick ut 22 st annars bör man ha två galler för att låta dem svalna. Jag fyllde dem med smörkräm (75 gr smör, 1 msk vaniljsocker, 1 dl florsocker och en äggula) och det blev jättegott. OBS! man ska inte fylla dem förrän stracx innan servering om man inte fryser dem bums.
️ Skrivet av Ingela
Tack för ett jättebra recept , både enkelt att göra och det blev dessutom supergoda kakor.
️ Skrivet av Nova
Det här var nog den konstigaste versionen av havreflarn jag nånsin provat att göra,jag skulle nog inte ens kalla det havreflarn, snarere havre kaka eller siraps och havrekaka. De här kakorna går garanterat inte att lägga varma över en stång så de böjer sig medan de svalnar.
För det första, så ser resultatet inte alls ut som havreflarn och enligt mig är det för lite havregryn då de inte nämnvärt syns i den gräddade kakan? (titeln är väldigt missledande) och smakar inte vidare mycket alls. (ja jag följde receptet till punkt och pricka). Det slutade med att jag slängde alltihopa då de dessutom blev torra och konstiga när de kom ut ut ugnen :/ de flöt inte heller ut som de skulle I ugnen.
Jag håller mig nog till mitt gamla vanliga recept istället. Det här receptet användes endast för att jag inte hittade mitt (min mamma hittade däremot vårat recept i sin bakbok då mitt inte fanns).
Jag tycker jättemycket om recepten.se men just den här varianten av havrekakor fungerade inte varken för mig eller min mamma, men kan säkert passa andra bättre! :3
️ Skrivet av Sonja
Gillar den här sidan. Så enkelt att förstå recepten. :)
En fråga: kan man byta ut från vanligt vetemjöl till Sempers glutenfria mixmjöl?
️ Skrivet av Karin
Blir alltid glad när jag letar efter ett recept och ser att det finns på din hemsida. Bästa receptsajten alla kategorier. Havreflarnen jag nyss gjorde blir toppen till desserten ikväll. Ha en fin helg!
️ Skrivet av Sassabrassa
Supergott! Och snabbt och enkelt.
️ Skrivet av Maximilian Popa
riktigt god havrekaka, bad min mamma Sorana att laga demma havrekaka, jag älskar de verkligen!! Tack för att du hjälpa mig o mina mamma till desa goda kakor
️ Skrivet av Therese
Alltid kul att läsa andras kommentarer😃
Lagar mycket från denna sida då det knappt går att misslyckas, jättetydliga och pedagogiska recept. Tack för all god mat!
️ Skrivet av Hanna
Strunta i ingefäran, då blir dom godare. ((:
️ Skrivet av Jonas
Jag körde med brödsirap och fiberhavregryn, blev jättesnygga och goda, alla gillade dem =)
️ Skrivet av Cicci
Testade 2 gånger men de blev bara hårda vita kakor som aldrig flöt ut!
️ Skrivet av Susanne
Det var de värsta flan jag ätit. Håller med att de blir mjuka på mitten. Sedan förstår jag inte varför det ska vara ingefära i. Man känner smaken av den.
webmaster
Svar till
Lite svåra
️ Skrivet av Susanne
Funderar på om det kan bero på att ditt smör varit för varmt och att havregrynen då blivit "kokta" och därmed sugit upp vätska och gjort smeten för tjock. Prova nästa gång att smälta smöret, räcker att ungefär hälften smälter, värm inte på mera sen utan rör om tills smöret smälter av befintlig värme. Kontrollera att smöret är ljummet innan du tillsätter övriga ingredienser och följ receptet i övrigt. Skriv gärna igen och berätta hur det gick om du provar! Är väldigt bra att veta så kan jag förtydliga receptet!
️ Skrivet av Lite svåra
Jag lagade en sats igår och smeten blev så tjock, så vi kunde ha rullat små kulor av smeten. Jag smälte smöret i mikrovågsugn och mätte noga upp alla ingredienser. Så jag lade till ett ägg till sist. De havreflarnen blev väldigt goda.
Jag gjorde ett nytt försök igen idag, både med ägg och utan, men ingendera blev riktigt bra. Kanske ugnen var för fuktig efter matlagning?
Verkar vara ett lite känsligt recept, de kan bli jätteglada, eller misslyckas utan att man förstår vad som gick snett.