Chokladpaj med mandel

En mycket god chokladpaj som är enkel att göra med ett pajskal som inte ska förgräddas. En god fyllning med choklad och mandelmassa toppad med smält choklad.
chokladpaj
Ljuvligt god chokladpaj serverad med en klick vispgrädde. Detta recept rekommenderas!
Tid: 1 timme
ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör en chokladpaj så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver, socker.

    Skär smöret i mindre bitar och blanda i. Låt gärna stå framme en stund om smöret är kylskåpskallt. Använd gärna elvisp eller tryck ut smörklumparna med en gaffel eller sked.

    instruktion steg 1.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 1.2 chokladpaj med mandel
  2. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en pajdeg. Använd gärna elvisp. Om degen blir för torr tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt lite mer vetemjöl.

    instruktion steg 2 chokladpaj med mandel
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter.

    Nu är det dags att göra fyllningen. Pajdegen ska alltså INTE förgräddas.

    instruktion steg 3.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 3.2 chokladpaj med mandel
  4. Fyllning:

  5. Mät upp mandelmassa och smör. Låt gärna ligga framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    instruktion steg 4.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 4.2 chokladpaj med mandel
  6. Tillsätt äggen, ett i taget och rör snabbt ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

    instruktion steg 5.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 5.2 chokladpaj med mandel
  7. Tillsätt vetemjöl, kakao och bakpulver.

    Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    instruktion steg 6.1 chokladpaj med mandel
    instruktion steg 6.2 chokladpaj med mandel
  8. Häll fyllningen i pajskalet.

    instruktion steg 7 chokladpaj med mandel
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, i ca 30 minuter.

    Obs! Om du har en större form än 20 cm i diameter, minska då gräddningstiden, annars blir pajen torr.

    instruktion steg 8.1 chokladpaj med mandel
    Grädda chokladpajen i ugnen.
    instruktion steg 8.2 chokladpaj med mandel
    Den färdiggräddade chokladpajen.
  10. Låt pajen svalna under bakhandduk. Fyllningen sjunker ihop något.

    instruktion steg 9 chokladpaj med mandel
  11. Garnering:

  12. Smält chokladen, i micro eller i vattenbad.

    Tips: Särskilt om du gör det i mikron tänk på att inte bara köra på full effekt i flera minuter utan ta ut och röra om då och då och sedan när drygt hälften har smält (gäller även vattenbad) så behöver man inte värma på mera utan resten smälter av den omkringliggande varma smälta chokladen, går extra fort om man rör om lite.

    instruktion steg 10.1 chokladpaj med mandel
    Bryt gärna chokladen mindre bitar så går det fortare.
    Smält choklad - Chokladpaj med mandel steg 10.2
    Smält choklad.
  13. Bred den smälta chokladen ovanpå fyllningen. Låt chokladen stelna.

    Förvara gärna pajen i kylskåp fram till servering.

    instruktion steg 11 chokladpaj med mandel
  14. Servering:

  15. Servera med vispad grädde.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (122 g): 501 kalorier, 31 g kolhydrater, 39 g fett, 8 g protein, 2 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara pajen i kylskåp där den håller sig minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Eva
Mina och gästernas förväntningar på en så lovande chokladpaj infriades tyvärr inte. Saknade den sötma man kan förvänta av en desert s efter en utsökt middag. Förutom chokladen ovan lämpar den sig bäst med ost och skaldjur. En granne på landet kommer bli förtjust för han är diabetiker och i sådant fall rekommenderas den varmt!
Skrivet av Matilda
Jätte rolig att baka! Är inne i ugnen nu och kan inte vänta på det färdiga resultatet! :)
Skrivet av Fanny
Hej jag har aldrig gjort en paj som denna förut så det ska li spännande att se vad min familj tycker om den i kväll. Men jag har ett förslag som inte stod i receptet. Efter att man har brett ut smördegen i formen så ska man ställa den i kylskåpet under tiden som man gör fyllningen. Det gör så att bottnen stelnar och det är bra!
Svar till anonym Skrivet av Susanne
Varsågod, roligt att höra att du gillar det!
Skrivet av anonym
Riktigt god paj som jag bakat i något år nu! Tack för receptet!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest