webmaster
Fiberrika brytbröd
Mycket goda saftiga och luftiga brytbröd som även är fiberrika. Dessa bröd bakas snabbt och enkelt. En lite längre jästid bidrar till att bröden blir så luftiga och vackra.
Tid: 3 timmar och 45 minuter varav 3 timmar jäsning
Mängd: 24 st
Ingredienser:
- 25 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 250 g kvarg (valfri fetthalt)
- 2,5 msk ljus sirap
- eller brödsirap
- 1,5 tsk salt
- 1 dl vetegroddar
- 2 dl vetekli
- 4 dl grahamsmjöl
- 6 dl vetemjöl
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bröd (64 g): 134 kcal, 21 g kolhydrater, 2 g fett, 5 g protein
GI Tips
Bröden innehåller mycket fibrer som finns i vetegroddar, vetekli och grahamsmjöl, men GI blir ändå medelhögt eftersom de även innehåller en del vetemjöl.
Variationstips
Vetegroddar och vetekli kan bytas ut mot rågkli, havrekli eller kruskakli. Man kan också ta vanligt vetemjöl special eller siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl, vetemjöl special gör att brödet jäser något mera så det blir lite ännu mer luftigt.
Hållbarhet och förvaring
Bröden går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.
webmaster
Svar till
Olena
️ Skrivet av
Roligt att höra! :)
️ Skrivet av
Hej! Tack för recept!!! Mina barn älskar mumsa den bröd! Jätte gott!!!
webmaster
Svar till
Sara
️ Skrivet av
Tack, roligt att höra! :)
️ Skrivet av
Idag bakade med naturell yoghurt, blev jätte goda, hela familjen var nöjda :) ( det är stor roll för mig)
Nästa gång ska prova med kesella ;)
Tack för dina recepter. Bästa sajten :)
Nästa gång ska prova med kesella ;)
Tack för dina recepter. Bästa sajten :)
webmaster
Svar till
Sara
️ Skrivet av
Ja det borde gå bra med turkisk yoghurt eller vanlig naturell yoghurt eller filmjölk. Faktiskt så går det nog även bra att bara utesluta kesellan också, dock kanske man ska hälla i någon matsked olivolja eller matolja i degspadet då.
Skriv gärna hur det blev om du provar!