Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Man skär skivor genom halva potatisen, har på smör och ströbröd. Potatisarna blir spröda och himmelskt goda och dessutom vackra att se på. En riktigt lyxig potatisrätt!
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis - potatis med spröda skivor.
Tid: 1 timme och 10 minuter varav 45 minuter i ugnen
4 portioner

Ingredienser:

Vegetariskt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 25 minuter med över- och undervärme
  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme (eller längre tid tills potatisen är mjuk)
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Tillaga hasselbackspotatis så här:

  1. Skala potatisen.

    Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.

  2. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom.

    Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

    skär potatisen i en träsked
    Skär potatisen i en träsked.
  3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form.

    Använd gärna bakplåtspapper så slipper du diska.

    potatis i ugnsform
    Potatis i ugnsform.
  4. Bred på smör på varje potatis.

    (Det går lätt om smöret är rumsvarmt.)

    bred smör på varje potatis
    Bred smör på varje potatis.
    smör på all potatis
    Smör på all potatis.
  5. Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.

    potatisen i ugnen
    Potatisen i ugnen.
  6. Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna.

    Strö på salt och ströbröd.

    bred smör på potatisen
    Bred smör på potatisen.
    salt och ströbröd på potatisen
    Salt och ströbröd på potatisen.
  7. Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.

    (Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)

    hasselbackspotatisen i ugnen igen
    Hasselbackspotatisen i ugnen igen.
    färdig hasselbackspotatis
    Färdig hasselbackspotatis.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (165 g): 203 kcal, 28 g kolhydrater, 7 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer

Tips & tricks

Att göra Hasselbackspotatis innebär totalt ungefär lika mycket jobb som att göra klyftpotatis. Tricket är att skära skårorna med hjälp av en träsked, utan den är det lätt att man skär rakt igenom potatisen. Att Hasselbackspotatisarna dessutom är fina att titta på är något som kan höja nivån på de flesta rätter.

Tips för att undvika tillsatser

Använd äkta smör och inte flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser. Det blir godare och nyttigare med smör. Bregott fungerar också.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Dacke
Ett tips = koka potatisen innan och låt svalna, så halverar du tiden i ugnen ..
Skrivet av Marianne
Mitt favorit-potatis-recept! Tack för det!
Skrivet av Mattias
Supergoda blev dom 👍.
Nu ska det göras kladdkaka med kondenserd mjölk i.
Smaskens, Supernöjd med recepten.
Skrivet av Heike
Hey, jag kommer från Tyskland. Jag älskar svenska kökrecept och bakningsrecept. Tack så mycket för detta. Jag har mange recepte kokta och bakad :-)
Skrivet av Perik Lund
Baka ca1timma prova med sticka potatisen tar lång tid att bli färdig !
/Pralen

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest