Saffranscookies

Mycket goda kakor med saffran och vit choklad som passar perfekt till jul. Bakas snabbt och enkelt och blir så där lagom knapriga.
saffranscookies
Supergoda saffranscookies. Gula fina kakor, lagom knapriga med bitar av vit choklad. Mums!
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla
Timglas Tid: 90 minuter varav 40 minuters jobb
Portioner 25 st stora kakor
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (25 g): 117 kalorier, 12 g kolhydrater, 7 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut den vita chokladen mot laktosfri mörk choklad. Välj laktosfritt smör (de flesta laktosintoleranta tål dock vanligt smör för det är nästintill laktosfritt).
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur till smöret är mjukt. Skär det gärna i mindre bitar så går det fortare.

    Gör gärna steg 2 och 3 under tiden.

    saffranscookies steg 1: smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Hacka den vita chokladen i bitar.

    saffranscookies steg 2: vit choklad i bitar
    Vit choklad i bitar.
  3. Häll saffranet i vattnet i något som rymmer en liten mängd t.ex. en äggkopp, ett matskedsmått, medicinmått eller liknande. Ta inget stort mått för då kommer det blir svårt att få ur allt saffran.

    saffranscookies steg 3: saffran i vatten
    Saffran i vatten.
  4. Rör ihop smöret och sockret till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar till det och även till resterande steg tills smeten är klar.

    saffranscookies steg 4: smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  5. Tillsätt ägg. Vispa ihop till en jämn smet.

    saffranscookies steg 5: ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
    saffranscookies steg 5: smör, strösocker och ägg vispat
    Smör, strösocker och ägg vispat.
  6. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och saffranet i vattnet till smeten. Försök att få med allt saffran. Vispa till en jämn smet.

    saffranscookies steg 6: bakpulver, vaniljsocker, salt, saffran i vatten tillsatt
    Bakpulver, vaniljsocker, salt, saffran i vatten tillsatt.
    saffranscookies steg 6: smeten blandad
    Smeten blandad.
  7. Tillsätt havregryn och vetemjöl och vispa till en jämn smet.

    saffranscookies steg 7: havregryn och vetemjöl tillsatt
    Havregryn och vetemjöl tillsatt.
    saffranscookies steg 7: smeten blandad med vetemjöl och havregryn
    Smeten blandad med vetemjöl och havregryn.
  8. Tillsätt den hackade vita chokladen och vispa ihop till en jämn smet.

    saffranscookies steg 8: hackad vit choklad tillsatt
    Hackad vit choklad tillsatt.
    saffranscookies steg 8: smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  9. Lägg ut en rektangulär ruta av plastfolie ca 35 cm lång. Lägg kaksmeten i mitten av folien och forma sedan med hjälp av plastfolien kaksmeten till en avlång rulle ca 25 cm lång och 5 cm i diameter. Om man rullar ihop plastfolien så hänger smeten med och man slipper ta med fingrarna på den kladdiga smeten och detta moment går snabbt och smidigt.

    Tänk på att rullen inte behöver vara supersnygg. Kakorna flyter ändå ut en del när de gräddas så de blir relativt runda ändå.

    Rulla runt plastfolien och tryck ihop folien i kanterna så att smeten är innesluten. Lägg rullen i frysen minst 30 minuter eller i kylskåp minst 2 timmar.

    saffranscookies steg 9: smeten i plastfolie
    Smeten i plastfolie.
  10. Skär rullen som ska vara kall och hård med en vass kniv i skivor ca 1 cm tjocka och lägg dessa med lite avstånd mellan varandra på en plåtar. (Jag fick plats med en sats på 2 plåtar).

    Jag använder teflonplåtar och då behövs inte bakplåtspapper. Använd bakplåtspapper på vanliga plåtar.

    saffranscookies steg 10: kakdegen skuren i skivor
    Kakdegen skuren i skivor.
    saffranscookies steg 10: ogräddade saffranscookies på plåt
    Ogräddade saffranscookies på plåt.
  11. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter tills de fått lite färg i kanten runtomkring.

    Lossa kakorna från plåten medan de är varma. Låt sedan svalna. Förvara i plåtburk med lock.

    saffranscookies steg 11: färdiggräddade saffranscookies
    Färdiggräddade saffranscookies.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna håller sig minst 1 vecka i rumstemperatur. I frysen håller de sig minst 3 månader.

Recept och foto: Susanne Jarl

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Susanna ✏️ Skrivet av Susanne
Hej, du är snabb! :) Jag håller på att lägga upp receptet. Beskrivningen steg för steg kommer snart (inom ett par timmar). Jag har precis redigerat klart bilderna. :) Kakorna blev väldigt goda så jag tror du kommer gilla receptet! :)
✏️ Skrivet av Susanna
Grader o tid i ugnen på dessa saffrans cookie?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest