Recepten.se – Recept> Godis> Ischoklad

Ischoklad

Ischoklad är ett klassiskt julgodis som är väldigt enkelt att göra. Ett mycket gott chokladgodis för dig som gillar choklad.

Glöm inte köpa hem ischokladformarna som brukar finnas i vanliga matbutiker kring jul.

Tips för extra god ischoklad

  • Chokladens kvalitet och smak är förstås helt avgörande för resultatet så välj en bra sort.
  • Prova olika smaksättningar som t.ex. nötter, mandel, lakrits, marshmallows.
ischoklad
Ischoklad är enkelt, gott, klassiskt julgodis. Själv föredrar jag mörk choklad, men välj den chokladsort du gillar bäst.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 min
Mängd: ca 50 st

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör ischoklad så här:

  1. Placera ut (50 st om du gör en sats) ischokladformar på en bricka som har en storlek som får plats i kylskåpet eller annat svalt utrymme.

    ischokladformar på bricka
    Ischokladformar på bricka.
  2. Bryt chokladen i mindre bitar och mät upp kokosfettet i en kastrull eller alternativt en rostfri bunke.

    choklad och kokosfett
    Choklad och kokosfett.
  3. Smält choklad och kokosfett på låg värme i en kastrull. Det får inte koka. Rör om till en jämn smet och tag bort från värmen.

    (Man kan också smälta i vattenbad eller i mikron. Smälter du i vattenbad så låter du en metallbunke flyta i en kastrull med kokhett vatten. Det viktiga är att vattenångan inte kommer i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Om du smälter i mikro så ta det försiktigt och kör lite i taget och rör om, det får inte koka för då blir chokladen kornig.)

    smält choklad och kokosfett
    Smält choklad och kokosfett.
  4. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten.

    (Jag använder en doseringstratt för att fördela chokladen, mycket smidigt.)

    fyll ischokladformarna
    Fyll ischokladformarna.
    fyllda ischokladformar
    Fyllda ischokladformar.
  5. Ställ svalt, gärna i kylskåp och låt stelna.

    Servera ischokladen kylskåpskall, står den framme länge i rumstemperatur blir den smetig.

    stelnad ischoklad
    Stelnad ischoklad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per godisbit (6 g): 40 kcal, 2 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein

Variationstips

Lägg t.ex. lakritsbitar, nötter, mandel, marshmallows i formarna och häll på chokladen. Tillsätt gärna några droppar pepparmint - ger en isigare smak.

Hållbarhet och förvaring

Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Eda
Dina kakor är supergoda jag har nästan bakat alla dina kakor
Skrivet av Alice
Karl-Erik:

Just med bara kakao vet jag inte, men det är fullt möjligt att använda vanligt 100%-igt smör istället för kokosfett.

Eftersom att choklad egentligen bara är kakao, kakaosmör, socker och mjölk i olika propotioner så är det nog inte omöjligt att hitta en fördelning mellan smör, mjölk och kakao som skulle kunna ge samma grej.

Kanske blir du den som hittar du receptet på nytt? :)
Skrivet av Karl-Erik Wred
På 60-talet gjorde Mamma ischoklad. Hon tog vanlig kakao med vanlig mjölk, finns det något recept på det?
Svar till Elina Skrivet av Susanne
Den håller sig minst 2 månader. Längre tror jag inte jag sparat den.
Skrivet av Elina
Hur länge håller chokladen?
Svar till maria Skrivet av Susanne
Kokosfettet gör att chokladen blir lite rinnigare och får lite kokossmak och blir även glansig när den stelnar. Du kan bara smälta chokladen också men blir inte riktigt samma sak. Du kan även ta olja (som bör vara ganska så smaklös) för att få chokladen att blir lite rinnigare och glansigare. Men ischoklad är ett klassiskt recept med just kokosfett i så jag skulle nog inte kalla det ischoklad om jag tar bort kokosfettet. Då är det ju bara chokladen som den är. Då kan du nästan lika gärna bryta den i bitar och äta den direkt?
Svar till anonym Skrivet av Susanne
Jag har nu provat med kokosolja och jag kan säga att det blev väldigt gott MEN du måste äta dem kylskåpskalla för om de står framme så de blir rumstempererade så flyter de. Men som sagt riktigt gott och dessutom är ju den kallpressade kokosoljan mycket nyttigare än det billiga härdade kokosfettet man hittar i mejerihyllan.
Skrivet av maria
kan man ta det utan cocosfett?
Skrivet av anonym
kan man använda kokosolja istället för kokosfett?
Svar till vendela Skrivet av Susanne
Nej ischoklad blir inte segt alls. De är ungefär som chokladpraliner.
Skrivet av vendela
har aldrig provat dessa.. blir dom lika sega som knäck?
Skrivet av Agneta
Tror ni hållbarheten blir mycket sämre om man har i de två äggen? Jag brukar bara ha dom i en burk i kylen tills det är slut.
Skrivet av Elyriah
tack så hemskt mycket! jag har letat efter den hära recepten sååååå länge :) ( även om den inte alls verkar var svår..)
Tacktacktack! :D
Svar till kent Skrivet av Susanne
Tack för receptet! Det låter gott! Får prova det! :)
Svar till Susanne Skrivet av kent
Hej Susanne!
Jo receptet har jag fått på Apoteket för nåra år sen och är följande:
200 g blockchoklad
100 g cocosfett
2 Ägg (Lätt uppvispade, hälls i den avsvalnande choladblandning)
Rivet skal av Apelsin
Håll till godo och God Jul!
Svar till kent pettersson Skrivet av Susanne
Ägg i ischoklad har jag aldrig hört talas om. Pulverkaffe däremot låter gott tycker t.o.m. jag som inte dricker kaffe. ;) Kaffe och choklad är en fin smakkombination i godis och bakverk.
Skrivet av kent pettersson
Hmmmmm?
Var tog Äggen vägen?
Det ska vara MINST 2 Ägg i is-chokladen, vet ni inte det för då blir den perfekt!
Plus lite pulverkaffe också naturligtvis.
Is-choklad när den är som bäst.
hvergang!
Skrivet av Elin
125g mörk choklad
125g ljus choklad
100g nougat
100g kokosfett
Smält, lägg i formar,
stelna, avnjut!
MUMS!! :D
Svar till Weronica Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Jag ska prova med pepparmint nästa gång! :) Jag har även skrivit in det i receptet under variationstips!
Skrivet av Weronica
Själv droppade jag några droppar pepparmintsextrakt (som man kan köpa på apoteket och numera även på ICA) i min ischoklad, vilket jag tyckte gav en ännu isigare smak och blev supergott.

TOM min ischokladshatande lillasyster gillade dem! Hon brukar tycka att det smakar kylskåp vanligtvis :P
Skrivet av Josefin
Hej
Förr på julebordet fanns min favorit
ischoklad med fint skurna fikon i : FIKONBOLLAR.
WOW !! DET VAR JULBORDETS LÄCKERHET TYCKTE JAG !!
MVH JOSEFIN
Skrivet av sonya
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Skrivet av Susanne

Svar till nybörjare: I kylskåp eller sval. Har man matkällare så funkar det också bra.

Svar till My: Tack för bra tips!

Skrivet av My
En del tycker ischoklad inte smakar så gott men då brukar jag rekommendera att byta ut blockchokladen om man nu använder det, mot antingen en mörk fyllig choklad eller tex marabou apelsinchoklad eller vanlig marabou + några droppar mintolja. Blir riktigt gott!! Bara fantasin sätter stopp :).
Skrivet av Nyfikenhet
jättegott ;D
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl