Ischoklad
Ischoklad är ett klassiskt julgodis som är väldigt enkelt att göra. Ett mycket gott chokladgodis för dig som gillar choklad.
Glöm inte köpa hem ischokladformarna som brukar finnas i vanliga matbutiker kring jul.
Tips för extra god ischoklad
- Chokladens kvalitet och smak är förstås helt avgörande för resultatet så välj en bra sort.
- Prova olika smaksättningar som t.ex. nötter, mandel, lakrits, marshmallows.

Ingredienser:
Utrustning:
- 50 st ischokladformar
- ev. doseringstratt
-
Placera ut (50 st om du gör en sats) ischokladformar på en bricka som har en storlek som får plats i kylskåpet eller annat svalt utrymme.
Ischokladformar på bricka. -
Bryt chokladen i mindre bitar och mät upp kokosfettet i en kastrull eller alternativt en rostfri bunke.
Choklad och kokosfett. -
Smält choklad och kokosfett på låg värme i en kastrull. Det får inte koka. Rör om till en jämn smet och tag bort från värmen.
(Man kan också smälta i vattenbad eller i mikron. Smälter du i vattenbad så låter du en metallbunke flyta i en kastrull med kokhett vatten. Det viktiga är att vattenångan inte kommer i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Om du smälter i mikro så ta det försiktigt och kör lite i taget och rör om, det får inte koka för då blir chokladen kornig.)
Smält choklad och kokosfett. -
Fyll ischokladformarna med chokladsmeten.
(Jag använder en doseringstratt för att fördela chokladen, mycket smidigt.)
Fyll ischokladformarna. Fyllda ischokladformar. -
Ställ svalt, gärna i kylskåp och låt stelna.
Servera ischokladen kylskåpskall, står den framme länge i rumstemperatur blir den smetig.
Stelnad ischoklad.
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Just med bara kakao vet jag inte, men det är fullt möjligt att använda vanligt 100%-igt smör istället för kokosfett.
Eftersom att choklad egentligen bara är kakao, kakaosmör, socker och mjölk i olika propotioner så är det nog inte omöjligt att hitta en fördelning mellan smör, mjölk och kakao som skulle kunna ge samma grej.
Kanske blir du den som hittar du receptet på nytt? :)

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Tacktacktack! :D

webmaster
Jo receptet har jag fått på Apoteket för nåra år sen och är följande:
200 g blockchoklad
100 g cocosfett
2 Ägg (Lätt uppvispade, hälls i den avsvalnande choladblandning)
Rivet skal av Apelsin
Håll till godo och God Jul!

webmaster
Var tog Äggen vägen?
Det ska vara MINST 2 Ägg i is-chokladen, vet ni inte det för då blir den perfekt!
Plus lite pulverkaffe också naturligtvis.
Is-choklad när den är som bäst.
hvergang!
125g ljus choklad
100g nougat
100g kokosfett
Smält, lägg i formar,
stelna, avnjut!
MUMS!! :D

webmaster
TOM min ischokladshatande lillasyster gillade dem! Hon brukar tycka att det smakar kylskåp vanligtvis :P
Förr på julebordet fanns min favorit
ischoklad med fint skurna fikon i : FIKONBOLLAR.
WOW !! DET VAR JULBORDETS LÄCKERHET TYCKTE JAG !!
MVH JOSEFIN


webmaster
Svar till nybörjare: I kylskåp eller sval. Har man matkällare så funkar det också bra.
Svar till My: Tack för bra tips!