Med vänlig hälsning, Agneta S
Banankaka

Ingredienser:
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
- 0,5 dl mjölk
- eller 0,5 dl kallt vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
- 2 st mogna bananer
- 5 dl (300 g) vetemjöl
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform 1,5 liter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar.
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.
(Ett tips är att använda slickepott för att enkelt smörja med vanligt smör. Låt bara smörklicken vara framme i rumstemperatur en stund så det blir mjukt.)
Smord och bröad sockerkaksform. -
Rör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.
Smör och strösocker ihopblandat. -
Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet med elvisp (mellan varje ägg).
- 2 st ägg
Första ägget. Andra ägget. Vispa till en jämn smet. -
Tillsätt bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel. Vispa ihop till en jämn smet med elvispen.
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
Bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel. Blanda. -
Blanda ihop vatten och snabbkaffepulver om du vill ha det istället för mjölk.
- 0,5 dl kallt vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
Vatten och snabbkaffepulver. -
Mosa bananerna ordentligt med en gaffel.
- 2 st mogna bananer
Mosad banan. Skalade bananer. -
Tillsätt mjölken eller kaffeblandningen, de mosade bananerna samt vetemjöl till smeten och rör till en jämn smet.
(Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till en torr kaka.)
- 5 dl (300 g) vetemjöl
- 0,5 dl mjölk
- eller 0,5 dl kallt vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
Vetemjöl, mosad banan och kaffe tillsatt. Färdig smet. -
Häll i smeten i formen och fördela den jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.
Smeten i formen. Grädda i ugnen. -
Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.
Förvara sedan i plastpåse eller frys in, såvida du inte äter upp den direkt!
Färdig banankaka.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
GI Tips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Med vänlig hälsning, Agneta S
Behövs inga ägg överhuvudtaget i denna kaka :) Jag tog en extra banan (vet inte om man behöver det), men den blev riktigt bra. Hade inte heller smör eller mjölk, utan enbart växtbaserade alternativ :) Blev hur bra som helst!

webmaster

webmaster
Ett bra sätt att slippa slänga övermogna bananer som ingen vill äta. Mina bananer var RIKTIGT övermogna nästan mos.....
Ska ge bort den ena som tack för en tjänst, och det vågar jag absolut!!

webmaster

webmaster

webmaster
Svar till Angelica: Enklast är att bara sikta över florsocker. Annars kan du blanda florsocker med lite vatten så blir det glasyr och ev. smaksätta den med något t.ex. citronsaft. Du kan också blanda i karamellfärg om du vill ha någon annan färg.
Jag har också uppdaterat receptet med lite fler tips, bland annat detta med farinsockret som du provade!