Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Banankaka

Banankaka

Mycket god banankaka som är en sockerkaka med smak av banan, ingefära och kanel. Perfekt recept att göra när bananerna börjar bli mörka i skalet.
banankaka
Enkelt recept på en god banankaka med smak av banan, kanel och ingefära.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugnen
Mängd: 1 banankaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar.

    banankaka steg 1: smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

    (Ett tips är att använda slickepott för att enkelt smörja med vanligt smör. Låt bara smörklicken vara framme i rumstemperatur en stund så det blir mjukt.)

    banankaka steg 2: smord och bröad sockerkaksform
    Smord och bröad sockerkaksform.
  3. Rör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    banankaka steg 3: smör och strösocker ihopblandat
    Smör och strösocker ihopblandat.
  4. Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet med elvisp (mellan varje ägg).

    banankaka steg 4: första ägget
    Första ägget.
    banankaka steg 4: andra ägget
    Andra ägget.
    banankaka steg 4: vispa till en jämn smet
    Vispa till en jämn smet.
  5. Tillsätt bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel. Vispa ihop till en jämn smet med elvispen.

    banankaka steg 5: bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel
    Bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel.
    banankaka steg 5: blanda
    Blanda.
  6. Blanda ihop vatten och snabbkaffepulver om du vill ha det istället för mjölk.

    banankaka steg 6: vatten och snabbkaffepulver
    Vatten och snabbkaffepulver.
  7. Mosa bananerna ordentligt med en gaffel.

    banankaka steg 7: mosad banan
    Mosad banan.
    banankaka steg 7: skalade bananer
    Skalade bananer.
  8. Tillsätt mjölken eller kaffeblandningen, de mosade bananerna samt vetemjöl till smeten och rör till en jämn smet.

    (Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till en torr kaka.)

    banankaka steg 8: vetemjöl, mosad banan och kaffe tillsatt
    Vetemjöl, mosad banan och kaffe tillsatt.
    banankaka steg 8: färdig smet
    Färdig smet.
  9. Häll i smeten i formen och fördela den jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.

    banankaka steg 9: smeten i formen
    Smeten i formen.
    banankaka steg 9: grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  10. Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.

    Förvara sedan i plastpåse eller frys in, såvida du inte äter upp den direkt!

    banankaka steg 10: färdig banankaka
    Färdig banankaka.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 banankaka = 12 bitar (95 g): 278 kcal, 46 g kolhydrater, 9 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Pudra med florsocker.

Tips & tricks

Allra godast blir banankakan med mogna bananer, där skalet blivit brunt.

GI Tips

Använd fullkornsvetemjöl eller dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Ta farinsocker och/eller råsocker eller en blandning av dessa sockersorter istället för allt (eller en del av) strösockret. Ett förslag är att ta 1 dl av strösocker, 1 dl råsocker och 1 dl farinsocker. Dock kommer GI fortfarande vara högt även med dessa förändringar.

Variationstips

Om du inte har bikarbonat hemma kan du istället ta enbart bakpulver. Ta då totalt 2,5 tsk bakpulver. Man kan också byta ut 1 dl av strösockret mot brun farin. Ett annat tips är att byta ut ingefära och kanel mot nystötta kardemummakärnor, tillsätta hackade valnötter och "bröa" formen med kokosflingor.

Hållbarhet och förvaring

Banankakan går bra att frysa. Ett tips är att frysa den i halvor eller i bitar ifall man inte vill tina upp hela på en gång. Hållbarhet ca 3-6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig banankakan ca 1 vecka, i kylskåp lite längre. Tänk på att förvara den lufttätt, i en plastpåse så att den inte torkar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Agneta Stigsdotter
Jesus, vad gott. Och så bra att receptet var enkelt att följa om barnen vill baka själva. Toppen 😊

Med vänlig hälsning, Agneta S
Skrivet av Mattias
Kakan blev lite förr torr ovanpå. Kakan stod längst ned i ugnen (el). Finns det något jag kan göra för att undvika att den får lite för mycket "skorpa"?
Skrivet av Eva
Blev super gott . Krispig och inte alls torr 👍😁
Skrivet av Grazyna
Hej. Tack för fina recept. Bilderna underlättar hela arbetet. Precis nu har bakat dessa banankoka. Mjuk och saftigt och smakar underbart.
Skrivet av Marika
Tips!

Behövs inga ägg överhuvudtaget i denna kaka :) Jag tog en extra banan (vet inte om man behöver det), men den blev riktigt bra. Hade inte heller smör eller mjölk, utan enbart växtbaserade alternativ :) Blev hur bra som helst!
Skrivet av Renata
Jag tycka att laga svensk mat , speciellt kakorna. Den här banankaka är mycket gott . Tack för delar recepten , Renata
Skrivet av Marion N
Jag vill använda färdig pepparkakskrydda! Hur mycket ska jag ta?
Skrivet av Hanna
Hej Susanna, här kommer en riktig newbie`s i frågan: banankakan jag bakade skar sig eftersom jag tänkte inte tillräckligt noga och mosade bananer med stavmixer som omvandlade bananer till nån sorts klibbig massa. Varna alla nybörjare att det är viktigt att mosa bananer med gaffel för hand! Kakan blev ett fiasko, skulle inte servera den till mina gäster :(
Skrivet av Renate
Suverän god kaka med riktig god smak.....
Svar till Tim Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Skrivet av Tim
Detta var ett super gott recept som jag ska göra flergånger!!!
Skrivet av Annika
Jag bakade banankaka idag! Jag tog bara 3 dl mjöl istället för 5 och ingen ingefära, och 2 tsk bakpulver. Det blev gott! Gjorde den i en rund form med löstagbar kant.
Svar till liz Skrivet av Susanne
Ja det kan man.
Skrivet av liz
Kan man skippa ingefäran i kakan?
Skrivet av fiona
Hej, I wanna try this recipe, but I am wondering if I could use fresh ginger instead of dried ginger as called for in the recipe? Any idea on how to convert dried to fresh? Tack !
Skrivet av simsim
jag gillade inte smaken av nescafe med banan men jag har gjort vaniljyoghurt och kakan blev god
Skrivet av Roya
Den var bästa recept av banankaka som jag har gjort. jag tillsatt 1 dl krossade valnötter och det blev gott.
Skrivet av Lena
Gjorde dubbel sats igårkväll och smakade nu på morgonen. Mmmmm så god.
Ett bra sätt att slippa slänga övermogna bananer som ingen vill äta. Mina bananer var RIKTIGT övermogna nästan mos.....
Ska ge bort den ena som tack för en tjänst, och det vågar jag absolut!!
Skrivet av Susanne
Svar till Ulla-Britt: Den här kakan ska bli som en sockerkaka fast med lite annan smak. Det låter som att din kaka inte blivit genomgräddad.
Skrivet av Ulla-Britt
Såg fram mot att göra denna kaka. Men den blev tyvärr stabbig o tung. Den färdiga kakan smakade som smeten.
Skrivet av Susanne
Svar till Anna i Falun: Tack för ditt tips! Jag har lagt till det i receptet!
Skrivet av Anna i Falun
Jag gjorde samtidigt även en variant med rikligt med nystötta kardemummakärnor och hackade valnötter (uteslöt då kanel och ingefära)samt "bröade" med kokosflingor.
Skrivet av Isabella
En jättegod kaka verkligen, mycket smak och en av mina nya favoriter. Kan varmt rekommenderas!
Skrivet av Susanne

Svar till Angelica: Enklast är att bara sikta över florsocker. Annars kan du blanda florsocker med lite vatten så blir det glasyr och ev. smaksätta den med något t.ex. citronsaft. Du kan också blanda i karamellfärg om du vill ha någon annan färg.

Jag har också uppdaterat receptet med lite fler tips, bland annat detta med farinsockret som du provade!

Skrivet av Angelica
Tog precis ut banankakan. hade en lite brunare färg, men det berodde nog på farinsockret, var tvungen att smaka, var underbart good ! :D
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl