175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Baka banankaka så här:
Serveringstips:
Pudra med florsocker.
Tips & tricks:
Allra godast blir banankakan med mogna bananer, där skalet blivit brunt.
GI Tips:
Använd fullkornsvetemjöl eller dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Ta farinsocker och/eller råsocker eller en blandning av dessa sockersorter istället för allt (eller en del av) strösockret. Ett förslag är att ta 1 dl av strösocker, 1 dl råsocker och 1 dl farinsocker. Dock kommer GI fortfarande vara högt även med dessa förändringar.
Variationstips:
Om du inte har bikarbonat hemma kan du istället ta enbart bakpulver. Ta då totalt 2,5 tsk bakpulver.
Man kan också byta ut 1 dl av strösockret mot brun farin.
Ett annat tips är att byta ut ingefära och kanel mot nystötta kardemummakärnor, tillsätta hackade valnötter och "bröa" formen med kokosflingor.
Hållbarhet och förvaring:
Banankakan går bra att frysa. Ett tips är att frysa den i halvor eller i bitar ifall man inte vill tina upp hela på en gång. Hållbarhet ca 3-6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig banankakan ca 1 vecka, i kylskåp lite längre. Tänk på att förvara den lufttätt, i en plastpåse så att den inte torkar.
Kakan blev lite förr torr ovanpå. Kakan stod längst ned i ugnen (el). Finns det något jag kan göra för att undvika att den får lite för mycket "skorpa"?
✏️Skrivet av Eva
Blev super gott . Krispig och inte alls torr 👍😁
✏️Skrivet av Grazyna
Hej. Tack för fina recept. Bilderna underlättar hela arbetet. Precis nu har bakat dessa banankoka. Mjuk och saftigt och smakar underbart.
✏️Skrivet av Marika
Tips!
Behövs inga ägg överhuvudtaget i denna kaka :) Jag tog en extra banan (vet inte om man behöver det), men den blev riktigt bra. Hade inte heller smör eller mjölk, utan enbart växtbaserade alternativ :) Blev hur bra som helst!
✏️Skrivet av Renata
Jag tycka att laga svensk mat , speciellt kakorna. Den här banankaka är mycket gott . Tack för delar recepten , Renata
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl