Plommonrutor

Mycket goda plommonrutor där den söta sockerkakssmeten möter den syrliga plommonsmaken. Enkelt att göra i en långpanna. Gör gärna dubbel sats i en långpanna med måtten 30x40 cm.
plommonrutor
Goda plommonrutor med sötsyrlig smak.
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla
Timglas Tid: ca 1 timme
Portioner 24 rutor
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (33 g): 95 kalorier, 12 g kolhydrater, 5 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Klä en ugnsform ca 20x30 cm med bakplåtspapper.

    (Om du gör dubbel sats så blir en långpanna med måtten 30x40 cm lagom.)

    instruktion steg 1 plommonrutor
  2. Smält smöret till ungefär hälften och ta sedan bort från plattan och låt resten smälta av befintlig värme.

    (Vi vill inte att smöret ska bli onödigt varmt eftersom det sätter igång bakpulvrets effekt senare.)

    instruktion steg 2 plommonrutor
    Smält smöret.
  3. Skölj plommonen. Skär dem runt om och ta ur kärnan. Skär dem sedan i klyftor.

    (Jag använder stora köpta plommon på bilden. Det går förstås även bra med  "vanliga" svenska trädgårdsplommon som är mindre i storleken men då får man ta desto fler.)

    instruktion steg 3.1 plommonrutor
    Skölj plommonen.
    instruktion steg 3.2 plommonrutor
    Ta ur kärnorna.
    instruktion steg 3.3 plommonrutor
    Skär i klyftor.
  4. Mät upp och blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.

    instruktion steg 4.1 plommonrutor
    Mät upp torra ingredienser.
    instruktion steg 4.2 plommonrutor
    Blanda.
  5. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet med en sked.

    instruktion steg 5.1 plommonrutor
    Tillsätt smält smör.
    instruktion steg 5.2 plommonrutor
    Rör ihop.
  6. Tillsätt äggen, ett i taget och rör ihop till en jämn smet med en sked.

    instruktion steg 6.1 plommonrutor
    Första ägget.
    instruktion steg 6.2 plommonrutor
    Rör ihop.
    instruktion steg 6.3 plommonrutor
    Andra ägget.
    instruktion steg 6.4 plommonrutor
    Rör ihop.
  7. Häll ut smeten på bakplåtspappret i formen och bred ut den.

    instruktion steg 7.1 plommonrutor
    Häll ut smeten i formen.
    instruktion steg 7.2 plommonrutor
    Bred ut smeten.
  8. Lägg på plommonklyftorna och strö över mandelspån.

    instruktion steg 8.1 plommonrutor
    Lägg på plommonklyftorna.
    instruktion steg 8.2 plommonrutor
    Strö över mandelspån.
  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått fin färg.

    instruktion steg 9 plommonrutor
    Grädda i ugnen.
  10. Ta ut kakan från ugnen och låt svalna. Skär i rutor, ca 4 cm breda.

    instruktion steg 10.1 plommonrutor
    Färdiga plommonkakan.
    instruktion steg 10.2 plommonrutor
    Skär i rutor.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde eller vaniljsås så blir det som en dessert.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Frys helst in de rutor du inte äter upp samma dag, hållbarhet minst 3 månader.

Recept och foto: Susanne Jarl

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest