Kulprovet
- Häll upp ett glas med kallt vatten.
- Ta lite smet på en tesked och droppa i det kalla vattnet.
- Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska
ha. Smaka gärna på den.
OBS! Tänk på att när du kokar knäck eller kola så verkar det som att det inte händer så mycket under lång tid. Smeten är väldigt lös under
lång tid. Men sedan går det väldigt fort på slutet. Det gäller då att man är med! Därför är det enklare att använda en digital termometer.
Droppa ner en droppe smet i ett glas med kallt vatten. På sista bilden ligger droppen på botten, ta upp den och forma den med fingrarna.
Ett enklare sätt än att göra kulprovet är att använda en hushållstermometer, gärna en digital
termometer som man kan ställa in så den piper på en viss temperatur.
Vid 122°C är knäcken/kolan färdig för den som vill ha mjuk knäck/kola. Vid 125°C är den lite hårdare men seg i mitten. Vid 130°C är den
ganska så hård.
Gör gärna kulprovet om du inte riktigt vet vilken konsistens du vill ha. När du sedan vet vilken konsistens du vill ha
och vid vilken temperatur det inträffar då kan du sedan alltid använda termometer och ställa in så den piper vid den temperaturen och alltid få
din knäck eller kola perfekt med minsta möjliga ansträngning!
Digital termometer