Kotletter i purjolök- och champinjonsås
Ingredienser:
- smör att steka i
- 800-1 000 g fläskkotletter med eller utan ben
- eller ca 800-1 000 g karrékotletter med eller utan ben
- salt
- grovmalen svartpeppar
- 1 st stor purjolök
- ca 350-400 g färska champinjoner
- 3 dl crème fraiche
- 3 msk kalvfond
Serveringsförslag:
- ev. 4-6 portioner kokt ris
Gör så här:
-
Hetta upp smör i en stekpanna. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.
- smör att steka i
-
Stek kotletterna på medelhög värme några minuter på varje sida så de får fin färg. Salta och peppra. (Det är alltså inte meningen att de ska bli genomstekta, det blir de senare.)
Om inte alla kotletterna får plats i stekpannan - stek dem i omgångar.
Lägg över kotletterna på en tallrik.
Under tiden du steker kan du förbereda purjolöken och champinjonerna (se följande steg).
- 800-1 000 g fläskkotletter med eller utan ben
- eller ca 800-1 000 g karrékotletter med eller utan ben
- salt
- grovmalen svartpeppar
- 800-1 000 g fläskkotletter med eller utan ben
-
Strimla purjolöken. Skär först i skivor och dela sedan på mitten.
- 1 st stor purjolök
-
Skär champinjonerna i skivor.
- ca 350-400 g färska champinjoner
-
Stek purjolöken och champinjonerna i smör tills purjolöken är blank och fin och champinjonerna krympt ihop. Det tar några minuter.
-
Häll på crème fraiche och kalvfond och rör om. Låt koka några minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer kalvfond eller mer salt.
- 3 dl crème fraiche
- 3 msk kalvfond
-
Lägg kotletterna ovanpå och låt koka på svag värme ca 5-10 minuter så att kotletterna blir genomstekta. Har man ett lock till stekpannan kan man använda det.
-
Servera gärna med kokt ris och några grönsaker.
- ev. 4-6 portioner kokt ris
| Fläskkött | Huvudrätter | Lunch |