Blåbärskladdkaka

En fantastiskt god blåbärskladdkaka med vit choklad som blir otroligt god och lagom kladdig. Superenkelt recept på en god kladdkaka med blåbär.
blåbärskladdkaka
Ljuvligt god blåbärskladdkaka. Servera den med vispad grädde. Enkelt recept som måste provas!
Timglas Tid: ca 45 minuter varav 15 minuters jobb + tid att stelna
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (126 g): 467 kalorier, 35 g kolhydrater, 34 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Kladdkaka:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och vit choklad som bryts i bitar i en kastrull.

    Smält försiktigt på svag värme tills drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör sedan om då och då tills allt har smält och det blir en jämn smet.

  2. Smörj en pajform ca 20 cm i diameter.

    (Ett tips är att ta en klick smör, låta ligga framme ca 5 minuter och sedan ta en slickepott och breda ut smöret med, snabbt och kladdfritt. Istället för pajform kan man även ta en springform.)

  3. Tillsätt ägg, strösocker och vaniljsocker till det smälta smöret och chokladen. (Kastrullen ska inte stå på spisen.)

    Vispa till en jämn smet med en handvisp eller elvisp på lägsta hastighet.

  4. Tillsätt vetemjölet. Vispa med handvisp eller elvisp på lägsta hastighet till en jämn smet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. För mycket mjöl leder till en torrare kladdkaka.)

  5. Häll smeten i pajformen. Strö över blåbären.

    Frysta blåbär behöver inte tinas men om blåbären är väldigt isiga, låt dem tina halvt och ta bort så mycket is som möjligt innan du lägger på dem.)

  6. Grädda blåbärskladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter tills den fått lite färg, men det ska fortfarande dallra i mitten om man skakar pajformen lite lätt.

    (Tänk på att gräddningstiden är helt avgörande för kladdigheten. Längre tid i ugnen ger mindre kladdig kaka.)

  7. Låt kladdkakan svalna och ställ sedan in i kylskåp gärna minst 1-2 timmar så att den helst hinner stelna i mitten före servering.

    Servera med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara blåbärskladdkakan i kylskåp.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter | Kräftskiva |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anonym
Kan du byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl? Hur mycket glutenfritt mjöl ska det i så fall vara?
✏️ Skrivet av Sandra T
Provade idag, supergod, jättebra. Körde en vanlig form utan avtagbar kant och det gick väldigt bra.
✏️ Skrivet av Mia Maria Boberg
Supergod! Kan man göra den glutenfri? 😊
✏️ Skrivet av Amanda
Så gott, bakade till hela familjen och alla var jätte nöjda. Pappa var inte medveten om att kladdkaka inte alltid behöver vara choklad så nu har han lärt sig något nytt också
💬 Svar till Kurt ✏️ Skrivet av Susanne
Oj oj så kan det gå! Hoppas nu kakan blev god! Ett tips när du väger - använd en platt våg så kan du ställa kastrullen på den. Nollställ. Häll i mjölet. Så slipper du använda en extra bunke och sparar disk. :)

Visa alla kommentarer