Marängäppelkaka

God mjuk och saftig äppelkaka med ett frasig marängtäcke. Servera marängäppelkakan som den är eller som en dessert med vispad grädde, vaniljsås eller glass till. Enkelt och bra recept på äppelmarängkaka där inga äggulor blir över.
marängäppelkaka
Marängäppelkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 30 minuters jobb + 50 minuter i ugnen
Portioner 8-10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 10 bitar (94 g): 272 kalorier, 32 g kolhydrater, 14 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

Marängtäcke:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 50 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften har smält, ta bort kastrullen från värmen och låt resten svalna av befintlig värme. Rör om då och då.

  2. Smörj en rund pajform eller springform ca 24 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.

  3. Dela äggen. Lägg äggulor i en bunke och häll äggvitorna i en annan torr och fettfri bunke.

    Tillsätt hela ägget till äggulorna.

  4. Tillsätt strösocker till ägget och äggulorna. Tillsätt även strösocker till äggvitorna.

  5. Vispa äggvitorna med sockret till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut). Använd elvisp med vispar eller köksmaskin med visp.

    Låt marängsmeten stå i bunken under tiden resten görs klart. Marängsmeten ska bredas på ovanpå pajen innan den ska in ugnen.

    (Jag vispar marängsmeten före sockerkakssmeten eftersom visparna måste vara rena och fettfria när man vispar maräng, men det gör inget om det är marängsmet på visparna när man vispar sockerkakssmeten, på så sätt slipper man göra rent visparna en extra gång.)

  6. Vispa äggulorna, ägget och strösockret till en ljusgul pösig smet. Använd elvisp med vispar (de behöver ej göras rena från marängsmet).

  7. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa till en jämn smet.

  8. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Vispa på lägsta hastighet eller rör ihop till en jämn smet. Vispa/blanda inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till en torr och kompakt kaka. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått.)

  9. Häll smeten i formen.

  10. Skala äpplen och skär i mindre bitar.

    Tryck ner äppelbitarna i sockerkakssmeten.

    Strö över kanel.

  11. Bred över marängsmeten. Strö eventuellt över mandelspån eller hackad mandel.

  12. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 50 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk.

  13. Låt marängäppelkakan svalna. Ät den som den är eller servera med t.ex. vispad grädde, glass eller vaniljsås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara torrt i rumstemperatur där kakan håller sig minst en vecka. Undvik kylskåp eftersom fukt gör att marängen smälter. Marängäppelkakan går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Heike
Tack för det enkelt receptet. Mumsig kakadoft i huset. Jag ser fram emot fika med Marängäppelkaka.
✏️ Skrivet av Lena Moberg
En otroligt god kaka. Kommer att göras många gånger.

Visa alla kommentarer